Mangold je známy aj ako Beta vulgaris vulgaris. Je výnimočný svojimi žiarivými zelenými listami a farebnými stopkami, ktoré sa pohybujú od ružovej, cez žltú až po tmavo červenú. Tento zeleninový poklad nielenže oživí každý tanier svojou vizuálnou krásou, ale je aj skvelým zdrojom vitamínov a minerálov. Jeho jemná, zemito-sladká chuť je ideálna pre rôzne kulinárske využitia. viac
Mangold žltý - semienka na pestovanie zdravej mikrozeleniny - tipy, ako a prečo pestovať tieto zdravé a výživné rastliny:
Mangold je známy aj ako Beta vulgaris vulgaris. Je výnimočný svojimi žiarivými zelenými listami a farebnými stopkami, ktoré sa pohybujú od ružovej, cez žltú až po tmavo červenú. Tento zeleninový poklad nielenže oživí každý tanier svojou vizuálnou krásou, ale je aj skvelým zdrojom vitamínov a minerálov. Jeho jemná, zemito-sladká chuť je ideálna pre rôzne kulinárske využitia.
Mikrozelenina je vo všeobecnosti veľmi bohatá na živiny, ktoré sú v nej mimoriadne koncentrované. Mikrozelenina mangoldu je priam nabitá vitamínmi a minerálmi. Je zdrojom vitamínov A, C, a K. Obsahuje ich v skutočne významnom a koncentrovanom množstve. Je bohatá na minerály ako napríklad horčík, železo, mangán a draslík.
Pestovanie mikrozeleniny mangoldu:
Celková doba rastu: 12-18 dní
Namáčanie semien: nie je potrebné
Z toho doba klíčenia v tme: 5-6 dní
Z toho doba rastu na svetle: 7-12 dní
Ideálna teplota prostredia: 18°+
Množstvo semien na plochu nádoby 14,5x10cm: 7g
Množstvo semien na plochu tácky 56x28cm: 105g
Postup pri pestovaní:
1. Do vopred zvolenej vhodnej nádoby na pestovanie mikrozeleniny rovnomerne rozložte približne 2-3cm vrstvu substrátu. Nám sa veľmi pri pestovaní mangoldu osvedčila zmes rašeliny a pufrovaného kokosového vlákna s perlitom. Tento druh substrátu je veľmi vhodným prostredím na vytvorenie pevnej a stabilnej štruktúry koreňového systému.
2. Na vytvorenú plochu rovnomerne rozložte vhodné množstvo semienok mangoldu. Semienka pokropte vodou.
3. Umiestnite mimo dosahu svetla na približne 5-6 dní a udržujte substrát vlhký, nie však premočený.
4. Približne po 5-6 dňoch umiestnite vyklíčený mangold do svetla a nezabudnite pravidelne zavlažovať.
5. Trvá približne ďalších 7-12 dní, pokým sú rastliny vhodné na konzumáciu.
Tipy: Čím viac svetla pri pestovaní mangoldu doprajete, tým intenzívnejšia a sýtejšia bude jeho farba.
Latinský názov: Beta vulgaris vulgaris
Odrody k dispozícii: Mia
Krajina pôvodu semien: EÚ, Taliansko