Pestovanie mikrozeleniny a klíčkov cíceru sa stáva neodmysliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu pre tých, ktorí hľadajú tradičné, avšak výživné doplnky svojej stravy. Cícer ponúka bohatý zdroj vitamínov, minerálov a vlákniny, čím prispieva k lepšiemu tráveniu a celkovému zdraviu. Ich jednoduchá integrácia do každodenných jedál, ako sú šaláty, polievky a sendviče, z nich robí ideálnu voľbu pre zaneprázdnených ľudí, ktorí nechcú obetovať kvalitu za pohodlie.
viac
Cícer - semienka na pestovanie zdravej mikrozeleniny a klíčkov - tipy, ako a prečo pestovať tieto zdravé a výživné rastliny:
Pestovanie mikrozeleniny a klíčkov cíceru sa stáva neodmysliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu pre tých, ktorí hľadajú tradičné, avšak výživné doplnky svojej stravy. Cícer ponúka bohatý zdroj vitamínov, minerálov a vlákniny, čím prispieva k lepšiemu tráveniu a celkovému zdraviu. Ich jednoduchá integrácia do každodenných jedál, ako sú šaláty, polievky a sendviče, z nich robí ideálnu voľbu pre zaneprázdnených ľudí, ktorí nechcú obetovať kvalitu za pohodlie.
Mikrozelenina a klíčky sú vo všeobecnosti veľmi bohaté na živiny, ktoré sú v nich mimoriadne koncentrované. Mikrozelenina a klíčky cíceru sú zdrojom vitamínov A. Cícer obsahuje tiež vlákninu a dôležité látky a minerály ako napríklad vápnik, železo, draslík a fosfor.
Pestovanie mikrozeleniny cíceru:
Celková doba rastu: 9 dní
Namáčanie semien: 12-24 hodín
Z toho doba klíčenia v tme: 3 dni
Z toho doba rastu na svetle: 6 dní
Ideálna teplota prostredia: 17°+
Množstvo semien na plochu nádoby 14,5x10cm: 10-15g
Množstvo semien na plochu tácky 56x28cm: 150-200g
Postup pri pestovaní mikrozeleniny cíceru:
1. Do vopred zvolenej vhodnej nádoby na pestovanie mikrozeleniny rovnomerne rozložte približne 2-3cm vrstvu substrátu. Nám sa veľmi pri pestovaní cíceru osvedčila zmes rašeliny a pufrovaného kokosového vlákna s perlitom.
2. Na vytvorenú plochu rovnomerne rozložte vhodné množstvo semienok cíceru. Semienka pokropte vodou.
3. Umiestnite mimo dosahu svetla na približne 3 dni a udržujte substrát vlhký, nie však premočený.
4. Približne po 3 dňoch umiestnite vyklíčený cícer do svetla a nezabudnite pravidelne zavlažovať. Rastliny začnú pomerne rýchlo fotosyntetizovať.
5. Trvá približne ďalších 6 dní, pokým sú rastliny vhodné na konzumáciu.
Tipy: V chladničke vydrží cícer uložený po zostrihaní vo vzduchotesnej nádobe niekoľko dní.