Obľúbenosť mikrozeleniny kelu nie je prekvapivá, vzhľadom na množstvo zdravotných prínosov, ktoré poskytuje. Avšak vedeli ste, že mikrozelenina kelu je ešte mocnejšia? Nielenže má sladšiu a menej horkú chuť ako zrelé listy kelu, ale jej výživový obsah výrazne prevyšuje ten v iných druhoch listovej zeleniny. viac
Kel červený - semienka na pestovanie zdravej mikrozeleniny - tipy, ako a prečo pestovať tieto zdravé a výživné rastliny:
Obľúbenosť mikrozeleniny kelu nie je prekvapivá, vzhľadom na množstvo zdravotných prínosov, ktoré poskytuje. Avšak vedeli ste, že mikrozelenina kelu je ešte mocnejšia? Nielenže má sladšiu a menej horkú chuť ako zrelé listy kelu, ale jej výživový obsah výrazne prevyšuje ten v iných druhoch listovej zeleniny.
Mikrozelenina je vo všeobecnosti veľmi bohatá na živiny, ktoré sú v nej mimoriadne koncentrované. Mikrozelenina kelu je fantastickým zdrojom vitamínov A, B, C, E a K. Obsahuje tiež dôležité minerály ako napríklad vápnik, železo, zinok a horčík a to sme nevymenovali ani zďaleka všetko
Pestovanie mikrozeleniny kelu:
Celková doba rastu: 9 dní
Namáčanie semien: nie je potrebné
Z toho doba klíčenia v tme: 5 dní
Z toho doba rastu na svetle: 4 dni
Ideálna teplota prostredia: 17°+
Množstvo semien na plochu nádoby 14,5x10cm: 2g
Množstvo semien na plochu tácky 56x28cm: 30g
Postup pri pestovaní:
1. Do vopred zvolenej vhodnej nádoby na pestovanie mikrozeleniny rovnomerne rozložte približne 2-3cm vrstvu substrátu. Nám sa veľmi pri pestovaní kelu osvedčila zmes rašeliny a pufrovaného kokosového vlákna s perlitom. Tento druh substrátu je veľmi vhodným prostredím na vytvorenie pevnej a stabilnej štruktúry koreňového systému. Keďže kel ale rastie veľmi rýchlo, veľmi dobrým riešením je použitie celulózových vankúšikov, ktoré perfektne sadnú do našich malých pestovateľských nádob.
2. Na vytvorenú plochu rovnomerne rozložte vhodné množstvo semienok kelu. Semienka pokropte vodou.
3. Umiestnite mimo dosahu svetla na približne 5 dní a udržujte substrát vlhký, nie však premočený.
4. Približne po 5 dňoch umiestnite vyklíčený kel do svetla a nezabudnite pravidelne zavlažovať.
5. Trvá približne ďalšie 4 dni, pokým sú rastliny vhodné na konzumáciu.
Tipy: Rastlinky kelu sú síce veľmi krehké, v chladničke vydržia ale vo vzduchotesnej nádobe niekoľko dní. Pamätajte ale na to, že takto uskladnené rastliny strácajú postupne na svojej výživovej hodnote
Latinský názov: Brassica napus pabularia
Odrody k dispozícii: Red Russian, Red Zarr
Krajina pôvodu semien: EÚ, Taliansko