Prečo sa oplatí pestovať doma mikrobylinky a mikrozeleninu?

Microgreens sú miniatúrne verzie rastlín ako šalát, reďkovka či horčica. Sú nabité vitamínmi a enzýmami a sú bohatšie na živiny ako ich klasické verzie. Mikrobylinky a mikrozelenina sa tešia čoraz väčšej obľúbenosti u ľudí, ktorým záleží na vyváženej strave. Existuje mnoho dôvodov, prečo pestovať doma microgreens, vrátane ich zdravotných výhod a jednoduchosti pestovania. Poďme sa pozrieť na najdôležitejšie výhody.

Obsahujú viac živín ako klasická zelenina

Semienka obsahujú všetky živiny, ktoré rastlina potrebuje na dorastenie. Konzumáciou semiačka skoro po vyklíčení získate niečo oveľa bohatšie na živiny – oveľa koncentrovanejší zdroj vitamínov a minerálov – než konzumáciou zrelého náprotivku rastliny, ktorý svoje živiny rozšíril do desiatok listov. kvety a kúsky ovocia.

Štúdie ukázali, že mikrozeleniny obsahujú až 40-krát viac živín ako zrelá zelenina, vrátane vitamínov C, E a K, luteínu a betakaroténu. Domáce pestovanie mikrobyliniek a mikrozeleniny je skvelý spôsob, ako si zabezpečiť výživnejšiu formu zeleniny po celý rok. 

Sú nenáročné na domáce pestovanie

Keď pestujete mikrobylinky vo vnútri v byte a viete ako sa o ne starať, sú dostupné po celý rok. Väčšine mikrobyliniek trvá v domácom prostredí dorastenie do želanej konzumovateľnej podoby približne týždeň až 10 dní. Ak máte čo len štvorcový meter voľnej plochy, máte priestor na pestovanie mikrozeleniny. Na pestovanie mikrozelených rastlín máme k dispozícii všetky potrebné komponenty a know-how, od semienka po kompletné príslušenstvo.

Sú mimoriadne chutné (aj pre deti)

Okrem toho, že sú mikrobylinky a mikrozelenina výživné, sú aj neuveriteľne chutné. V závislosti od toho, aký druh pestujete, môžu mať microgreens jemnejšiu alebo intenzívnejšiu chuť v porovnaní so štandardne dopestovanou zelenou. Konzumácia microgreens je skvelý spôsob, ako si dochutiť jedlo a získať viac vitamínov bez toho, aby ste si museli vziať tabletku.

Ak vás článok podnietil k tomu, aby ste začali pestovať mikrobylinky doma, prvým krokom je výber vhodných semienok.